14 Mayıs 2014 Çarşamba

Şili'de 33 madenci işte bu şekilde kurtarılmıştı

Şili'de 33 madenci işte bu şekilde kurtarılmıştı

Manisa'da yaşanan bu üzücü olayda da buna benzer bir çalışma yapılamaz mı? İnşallah Soma'lı madenci kardeşlerimizi de kurtarmanın bir yolu bulunur çok üzgünüz :(




***************************************************








Şili'de 33 maden işçisi, 2010 yılında 5 Ağustos 13 Ekim arası kuzeydeki San Jose Altın ve Bakır Madeninde mahsur kalmıştı.Yerin tam 680 metre aşağısında hayata işte böyle tutunmuşlardı.

Tam 69 gün sonrasında bütün dünyanın izlediği bir operasyon neticesinde madenci işçiler yerin 700 metre altından metal kafeslere girmeleri sağlanarak kurtarılmıştı. 22 saat devam eden ve televizyonlardan canlı olarak yayınlanan kurtarma operasyonu son madencinin 14 Ekim günü yer altından çıkarılmasıyla tamamlanmıştı.

İlk olarak 680 metre derinlikte yer altına yapılan sondaj ile açılan delik aracılığı ile günlerce bir asansör mantığıyla çalışan kapsül yardımıyla işçilerin bulunduğu sığınağa yiyecek, içecek, ilaç ve hijyen malzemeleri gönderilmişti.

Ayrıca oksijenin bitme olasılığına ve yetersizliği sebebiyle oksijen tüpleri de yine kapsülle aşağı yollanmıştı. Ve madenciler rahatlatılmaya çalışılmıştı.

Daha sonra açılan 700 metre derinliğinde yeni bir tünel aracılığı ile metal kafesler vasıtasıyla işçiler kurtarılmıştı.

Maden işçilerinden Jose Ojeda yer altından kağıda yazılı bir mesaj göndermişti. "Madendeki sığınakta iyiyiz, 33'ümüz de sağlamız." yazan bir not kağıdıydı bu. Maden işçileri, dünyayla iletişimlerinin kesildiği ilk 17 gün süresince 48 saatte bir kez yemek yiyerek hayatta kalmayı başardı. İki aydan fazla bir zaman nem oranının %85 sıcaklığın ise 30 derece olduğu bir ortamda yaşamışlardı. Bazı işçilerin nem oranına bağlı olarak ciğerlerinde ödemler oluşmuştu. Dünyayı sarsan bu olay ayrıca bir Hollywood filmine de konu olmuştu.Julie Binoche ve Antonio Banderas'ın başrolleripaylaştığı filmin adı "The 33" 'tü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder